Ми всі прагнемо споживати хліб свіжий, бажано щоб ще теплий і незадоволені, коли у магазині він не свіжий. А ось медики якраз радять протилежне — треба споживати хліб лише черствий.

Річ у тім, що за своїм складом свіжий і черствий хліб не відрізняються. Але свіжий, особливо житній, різко підвищує секреторну функцію шлунку, підшлункової залози, посилює жовчовиділення, що зумовлює навіть у здорових людей печію.

Отже, теплий, свіжий хліб не можна споживати тим, хто страждає на запальні хвороби шлунку – гастрити, особливо з підвищеною кислотністю, виразкові хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, хронічний панкреатит або холецистит. Крім того, не слід забувати, що при випічці хліба використовуються дріжджі, які виділяють в процесі бродіння вуглекислий газ, невелику кількість різноманітних спиртів, серед яких є і шкідливі. Тож потрібен певний час, щоб вони випарувалися і зникли з буханця.

А ось черствий хліб корисний всім без винятку. Він містить менше вологи й краще зрошується травними соками, а тому легше перетравлюється. Тож не відмовляйтеся від черствого хліба, а коли в магазині ви купили свіжий теплий хліб, дайте йому трохи зачерствіти, аж потім споживайте. Щоб він швидко черствів залиште хлібину на декілька годин на кухонному столі.

Відомо, що травлення розпочинається ще в порожнині рота, де їжа розжовується, просочується слиною, готується до перетравлення в шлунку. Враховуючи, що у хлібові багато клейковини, медики рекомендують добре пережувати хліб, перш ніж проковтнути. Погано пережований хліб утруднює перетравлювання його в шлунку.

Споживаючи черствий хліб, завжди запивайте чаєм, компотом чи молоком.

Відомо, що хліб від виробника до кухонного столу приходить кілька етапів:

  • виготовлення,
  • завантаження у спеціальне авто,
  • доставляння до магазину,
  • розвантаження та розміщення на полицях,
  • реалізація покупцям,
  • доставлення додому.

Попри заходи, які вживають виробники цього продукту і реалізатори, все ж повністю гарантувати, що десь на цьому довгому ланцюгу на хліб не попали мікроорганізми, ніхто не зможе. Тож медики рекомендують перед споживанням пропалити хлібину на вогні кухонної плити.

Зберігати хліб найкраще у дерев’яній хлібниці. Не допускається тривалий час зберігати цей продукт у поліетиленовому пакеті, бо на хлібові швидко починає розмножуватися пліснява, яка дуже шкідлива для організму. Якщо ви побачили плісняву на паляниці чи булочці – не обрізайте це місце, а негайно викиньте всю хлібину. Здоров’я дорожче.