Згідно з новими дослідженнями вчених, дві склянки чаю щодня зменшують ризик серцевих захворювань приблизно вдвічі. Це відбувається завдяки натуральним складникам – флавоноїдам, які знешкоджують шкідливі хімічні сполуки, що «травмують» клітини й спричиняють серцеві напади, інсульт, рак та інше.

Флавоноїди – найпотужніші антиоксиданти. На них особливо багатий чорний чай, на відміну від зеленого, який відзначається меншим вмістом флавоноїдів, і від трав’яних чаїв, котрі взагалі їх не містять.

Останні дослідження виявили, що ті, хто випиває одну чи більше склянок чаю на день, підлягають на 44% меншому ризикові виникнення серцевого нападу, у порівнянні з тими, хто чаю не п’є взагалі. Доведено, що 4 склянки чорного чаю на день мають антиоксидантну активність, еквівалентну чотирьом яблукам, п’ятьом цибулинам, сімом апельсинам або двом келихам червоного вина.

Зелений чай володіє захисним ефектом проти деяких форм раку. Вчені виявили, що зелений чай сповільнює утворення і ріст червоних кров’яних тілець. Оскільки поява і розвиток злоякісних пухлин залежать від постійного припливу свіжих еритроцитів, котрі постачають пухлині живлення та кисень, то зрозуміло, що зменшення кількості кров’яних тілець тягне за собою і зменшення чи навіть зникнення пухлин.

Лікувальні властивості чаю

А ще чаї використовують як лікувальні засоби при деяких хворобливих станах:

  • при отруєнні алкоголем або лікарськими препаратами, дуже міцний солодкий чай з молоком використовують як протиотруту;
  • чай з молоком і сіллю дезінфікує шлунково-кишковий тракт, сприяє відходженню газів;
  • чай з родзинками лікує запалення кишківника, ліквідує закрепи, спрагу;
  • при кровотечі з ясен, що виникає при пародонтозі, ретельно, протягом 15 хвилин, полощеться рот сумішшю: одна чайна ложка сухого чаю й одна чайна ложка подрібненого зубчика часнику заливаються склянкою окропу та настоюється 20 хвилин. В такому чаї міститься багато в’яжучих речовин, які загоюють мікроранки на яснах;
  • міцно заварений і настояний зелений чай поступово підвищує та стабілізує тиск, якщо пити його впродовж 2-3 місяців.